Tidligere udstillinger - er ved at blive opdateret

​2021

Frigjortmeet present - part II

​af Balder Olrik og erik steffensen

-

-

Udsnitmeet present - part II

​af christina capetillo

-

-

​2020

søges

af karin von schantz​

-

-

at vandre med sin arv

​af vibe bredal

-

-

​2019

ARVPast meet present - part II

NORDKYSTENS KUNSTTRIENNALE 2019 - nkkt.dk

Nordkystens Kunsttriennale præsenterer  

Alexander Tovborg

Sophia Kalkau

Tim Hinman /Third Ear

på Tegners Museum frem til d. 20. oktober. 

Bemærk triennalen slutter d. 22. september

ÅBNING D. 22. JUNI - SE HELE PROGRAMMET HER

Pop Up Lap for 5-100 årige med kunstnerne og papirmagierne Lena Ignestam og ​Christina Bredahl Duelund 

Lørdag d. 4. august og søndag d. 5. august kl 12-16 

tilmelding ikke nødvendig 

pris: alm entré (børn skal ledsages af voksne)

Mød Kunstnerne Alexander Tovborg, Sophia Kalkau og Tim Hinman /Third Ear

Lørdag d. 17. august kl. 14 

tilmelding her 

pris: alm. entré /TegnersVenenr fri adgang men husk tilmelding

Alexander Tovborg

Guddommen og dens skabere

Pastelkridt og akrylmaling på træpanel

Se film (3 min.) om værket - HER

En myte fortæller om guder og heltes udvikling og har en begyndelse og en slutning. Ligesom Rudolph Tegner var, er Alexander Tovborg interesseret i myter og religion. Med Guddommen og dens skabere går Tovborg i dialog med særligt én af Tegners blyantskitser, som udstillingen låner sit navn fra.

Tovborg genskaber i sit maleriske værk dele af motivet fra Tegners skitse. Malerierne er store og sættes op, så de spejler en mytes forløb fra start til slut. På den måde får myten fysisk form og viser sig som et selvstændigt rum, man kan træde ind i. Bevæger man sig gennem rummet, bliver man omsluttet af en mytisk fortælling i billeder og kan indtage en plads som en af værkets karakterer – ligesom museets skulpturer af Tegner kan indtage en lignende plads. Dermed åbner Tovborgs værk sig for både beskueren og museets øvrige værker.

Født i København, Danmark, 1983

Bor og arbejder i København, Danmark​ 

Læs mere om Alexander Tovborg

​​

Sophia Kalkau
Rudolphs Løg

Se film (1.5 min.) om værket - HER

Bemalet fiberbetonI Ruslands ufrugtbare sandjord rejser Rudolph Tegners skulpturer sig grandiost og opadstræbende mod himlen, symbolistiske, vitalistiske, episke, dramatiske værker – geniets kamp, hans martyrium. Hos Tegner er kvinden forbundet med jorden, moderskabet og det dæmoniske, kvinden der forsøger at lede manden i fordærv på hans vej mod det åndelige.

Sophia Kalkaus værk tager afsæt i Tegners landskab, i hans historie. Tegner og eros, erotikken og kvinden. I det lyngbeklædte landskab, i nærheden af Tegners Kvinden fra Rivalerne, har Kalkau lagt et par store tunge dråbeformer. De kunne være faldet ned fra himmelrummet, være frøkapsler fra et forhistorisk træ eller nedfaldsfrugter, men titlen er Rudolphs Løg.

Født i København, 1960
Bor og arbejder i København, Danmark

​​

Tim Hinman /Third Ear
En Hymne

Se film (5 min.) om værket - HER

Med egne ord beskrev Rudolph Tegner Livets port, det projekt han håbede skulle blive sit livsværk, som en hymne til menneskenes liv fra fødsel til død: "Jeg vilde udtrykke deres Glæder og Sorger, deres Kærlighed og Brud, deres Kampe, Sejre og Nederlag, til Ensomheden tager hver enkelt i sin Favn.”

Tegners værk og tanke spejler Tim Hinman i sin lydinstallation, som er placeret i museets centrale midtersal, hvor to stole har udsigt til den samlede udgave af Livets port. Her kan man lytte til hundredevis af stemmer fra optagelser, lavet som en del hans arbejde med lyd, podcast og radio gennem de sidste 20 år. Stemmerne fortæller virkelige livshistorier, og tilsammen danner de Hinmans hymne om det nutidige menneskelige liv.

Født i London, England, 1968

Bor og arbejder i København, Danmark​​​​

Nordkystens Kunsttriennale 2019 er en kunstnerisk oplevelsesrejse gennem tider og steder, hvor alle med lommeguiden i hånden kan tage cyklen, bilen eller snøre vandreskoene og gå på opdagelse i 19 kunstværker i landskabet og inden for Gribskovs kulturinstitutioners unikke rammer.

Kunsttriennalen tager afsæt i den nyåbnede Nationalpark Kongernes Nordsjælland ved at forholde sig til temaet ARV. Ikke blot den fysiske, men også den immaterielle arv, kulturarven, der er indlejret overalt i landskabet fra tidernes morgen.

Oplevelserne ligger som perler på en snor på den 38 km lange rute fra Gilleleje til rundkørslen ud ad Gilleleje på Bonderupvej, til Museum Nordsjælland på Nakkehoved Østre og Vestre Fyr, Munkeruphus, Tegners Museum & Statuepark, Esrum Kloster & Møllegård, Græsted Torv og ved Søborg Slotsruin.

Kunsttriennalens kurator, billedkunstner Carina Zunino, har inviteret 19 kunstnere fra de nordiske lande til at forholde sig til temaet ARV og skabe stedsspecifikke værker, der sættes i spil med egnens særegne historie og mangfoldige kulturlandskab.

De deltagende kunstnere, forfattere og musikere er: Adda Djørup (DK), Alexander Tovborg (DK), Amiina (IS), Andreas Glad (SE), Axel Antas (F), Ditte Hammerstrøm (DK), Elsebeth Jørgensen (DK), Eske Rex (DK), Gerda Thune Andersen (DK), Hans Rosenström (F), Jørgen Carlo Larsen (DK), Karin Lind (DK), Kirsten Ortwed (DK), Lena Ignestam (SE), Malene Bach (DK), Mette Martinussen (DK), Sophia Kalkau (DK), Third Ear (DK), Vibe Bredahl (DK).

Under hele kunsttriennalen foregår en lang række arrangementer, herunder kreative workshops for børn og unge med Pop Up Lap, forfatterarrangement, møde med kunstnerne, guidede busture, madperformances. Kunsttriennalen slutter af med en koncert med det islandske orkester amiina 21. september i Gribskov Kultursal.

Kunsttriennalen formidles i den gratis lommeguide med et detaljeret kort, der viser ruten med steder og kunstnere. Lommeguiden kan fås på Gribskov biblioteker, i Visit Nordsjællands turistinformationer og på kulturinstitutionerne. Derudover vises en film om kunsttriennalen og kunstnerne her på hjemmesiden, kulturinstitutionerne og bibliotekerne. Værkerne formidles i app'en Vizgu, der kan dowloades i App Store, og endelig er det en god idé at følge løbende aktiviteter på instagram og Facebook.

Past meet present - part II

af Ole Jauch​

15. april til d. 9. juni 2019​

Når Tegners Museum åbner den tunge museumsdør efter vinteren, bliver det med en koncenteret, sanselig særudstilling af fotokunstner Ole Jauchs fotografier.

Ole Jauch arbejder med gamle fototeknikker og benytter sig af kameraer med lang lukketid og hvor spor, der ikke nødvendigvis er genkendelige, dukker op i processen. Samtidig arbejder han også med vinkler som man normalt ikke ville bruge i datiden. På den måde ser han nutiden gennem gamle objektiver og resultatet bliver meget smukt møde mellem fortid og nutid.

”Som kunstner arbejder jeg med og er fascineret af det tidløse og i at skabe tidløshed i det tidløse. Kunst er som udgangspunkt tidløst selvom det skabes i en samtid og ofte kan henføres til en tid eller periode. Målet er at skabe tidløshed i tidløs kunst – kunst der lever tidløst og for evigt. Netop skabelsen opleves af mange kunstnere som værende en tidløs boble eller tilstand af tidløshed.”

Udtrykket i Ole Jauchs værker viser igen nye måder at se og arbejde med den arv som Tegner har efterladt i form af sit sted og sine værker. Ole Jauch føler sig som menneske og kunstner genkendt i dele af Tegners virke og udstillingen er i den grad et resultat af dette.

”Livet er ikke nødvendigvist perfekt, men består ofte af en lang række særegne skæve finesser, som tilsammen kan give et perfekt udtryk. Jeg søger at skildrer det perfekte i det uperfekte.”​​

Ole Jauch bor og arbejder i Tisvilde og er en lokal kunstner, med et stort potentiale og udstillingen varer frem til d. 9. juni.

Artist talks:

søndag d. 21. april kl. 14

søndag d. 26. maj kl. 14

søndag d. 2. juni kl. 14

pris: alm. Entrépris

​2018

​TEGNER OG MAROKKO

1. juni - 21. oktober 2018
​Etayeb Nadif​
Fatiha Zemmouri​
Hassan Darsi​
Ismail Ahendouz
Manna Idaali​
Sfart Hamsa Errashid
Youssef Ouchra
Youssef Ousaid

​8 marokkanske samtidskunstnere bringer marokkansk kunst til Tegner i et "3. møde" med landet, der inspirerede ham til et af hans hovedværker "De Blinde fra Marrakesh".

​Udstillingen viser et udsnit af hvordan den marrokanske kunstscene ser ud lige nu. En kunstscene, der har bevæget sig en del videre fra den naivistiske kunst, man normalt forbinder med Marokko, og hvor performances, tegninger, objekter og videoværker er foretrukne udtryksmåder. Uden at vende ryggen til den traditionelle marrokanske kultur og arv, som har og stadig fascinerer rejsende fra hele verden.

Rudolph Tegner var i Marokko to gange i løbet af sit liv. Første gang i 1905 og igen i 1948, hvor han og Elna kørte deres lille citroen til det smukke land. Begge besøg fik betydning for hans værker. Især værket DE BLINDE som var inspireret af et scenarie han så hvor en gruppe blinde bar en død veninde til sin grav.

Performances i samarbejde med Nikolaj Kunsthal og Foredrag i Davids Bazar, Davids Samling & sommerworkshop med Gribskov Billedskole.

Se foto fra udstilling - her


Udstillingen er støttet af:

Knud Højgaards Fond, VKRs familiefond, Krogagerfonden, 15. juni Fonden, Flugger i Helsinge, Davids Samling og den Marokkanske Ambassade. Kataloget er støttet af: Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

Udstillingen er tilrettelagt af kurator Johan Zimsen Kristiansen og museumsdirektør Luise Gomard

Relevante links:

​-ÅBNINGSTALe/speech AF H.E. MRS. KADIJHA ROUISSI, AMBASSADOR OF MOROCCO

- Se udstillingskataloget

​​ET LYDÅR


af komponist Gunner Møller Pedersen

1 januar - 31 december 2018 /dagligt i Statueparken kl. 12


Det tog komponisten 5 år at komponere ET LYDÅR som regnes for Gunner Møller Pedersens hovedværk og er et af de vigtigste værker inden for den elektroakustiske musikgenre. Værket er et 4-kanals rumligt quadrofonisk musikstykke med 12 satser knyttet til hver af årets måneder. Hver sats varer omkring 30 minutter og afspilles i den tilknyttede måned.

Værket er opstillet i lunden over for museets indgangsparti iStatueparken afspilles dagligt
kl. 12
(juni - august kl. 12 & 21)
hele året i samarbejde med ​Strøm. Fri adgang​

Se tv-udsendelse om Et Lydår på Tegners her
​Komponisten har skrevet et digt til hver sats:

​JANUAR

Sne dækker jorden

iskrystaller I store flokke

hvirvler i luften

fylder vinterens mørke

med gnistrende lys

FEBRUAR

Længe binder frosten vandet

is overalt

endelig bryder isen op

frosten slipper

sit knugende greb

MARTS

Lyset er vendt tilbage

is bliver atter til væde

dråbe for dråbe

og vinterens efterlandenskaber

hvirvler i vinden

APRIL

Endnu er det køligt

men himlen er høj

og regnen forbereder marken

på den kommende vækst

overalt spirende liv

MAJ

Alle poeter har besunget maj

for dens ynde og fryd

men ikke jeg

mine tanker stiger opad

og udad mod rummet

sammen med alle andre vækster

JUNI

En tid fuld af lykke

varmen og blomsternes duft

fylder luften

sneen der falder nu

er æbleblomsternes overskud

af kærlighed

​JULI

Alting gror og modnes

spændes med saft

fyldes til bristepunktet

som endnu ikke er nået

AUGUST

Naturen er mægtig

indestængt kraft

kræver udladning

det overmodne brister

sådan er det

og sådan sker det

SEPTEMBER

Vore tanker flyver som fuglene

dødens budbringere i flokke

som søger bort

før det er for sent

​OKTOBER

Også mennesket har et pulsslag

som jorden har det

som alting i universet

fra det mindste

til det største

NOVEMBER

Mørket vinder atter

men varer ikke evigt her

og uden mørket kunne vi ikke

opfatte lyset

som lys​

DECEMBER

Selvom jordens åndedræt er tungt

dør den ikke

jorden samler kræfter

til en ny omgang

​ET LYDÅR OPFØRES I SAMARBEJDE MED ORGANISATIONEN STRØM

GENOPSTANDELSE

​15. april - 20. maj 2018 - ER AFSLUTTET!

Skulpturerne i Statueparken er markante og iøjnefaldende. I Hillestrøms værker bliver de diskrete og delvist skjulte. De integreres i naturen og der opstår en ny meget anderledes verden. Det er som om, de nedbrydes for at kunne opstå på ny.

Hillestrøms værker med titlen Genopstandelse er en kærlig hilsen fra en ny generation til mesteren Tegner, der netop ønskede at skildre menneskets glæder og sorger, kærlighed og brud, kampe, sejre og nederlag til ensomheden tager hver enkelt af os i sin favn.​

"For mig er Rudolph Tegners Museum og Statuepark en tidslomme, der er fuld af magi. Her forsvinder tiden og resten af verden ud af min bevidsthed. Jeg får følelsen af at træde ind i et kæmpe skattekammer. Der findes i hele verden ikke et lignende sted" - Mazja Hillestrøm om Tegners Museum & Statueapark

Mazja er født i Nordsjælland i 1976. Hun voksede op i Helsinge, Værløse, Gilleleje, Kongens Lyngby, Vestamager, Ribe og til sidst ved Rådhuspladsen i København. Interessen for kunst fik hun på Bernadotteskolen i Hellerup, hvor et stort værk fra hendes tidlige teenageår indtil for ganske nyligt prydede en af skolens mure.

I sine voksenår har Mazja boet i London, New York, Wien og på Østerbro i København. Hun har studeret på Kunstskolen Spektrum (2010-11), Akademie der bildenden Künste i Wien (2011-13), Konsthögskolan i Malmö (2013-14) og Fatamorgana (2014-15).

Mazja er først og fremmest fotokunstner, selv om hun også interesser sig for lys, installationer og dokumentar. Hun har således udstillet sine lamper i Politikens Hus og fotoværker hos Galleri Christoffer Egelund flere gange og senest i december 2017.

Mazja er også en del af kunstnerduoen UHHI Projects, der har udstillet i blandt andet Kunsthal Aarhus og The Art Foundation i Athen. Hun er netop nu i gang med et dokumentarisk projekt om mandlige amerikanske seksualforbrydere med titlen "Lives as they turned out".

AF FOTOGRAF MAZJA HILLESTRØm

Mazja Hillestørm afholder Artist Talk om sin udstilling:

Søndag d. 29. april kl. 14

Søndag d. 6. maj kl. 14 - AFLYST!

Pris: alm. entrépris /tilmelding ikke nødvendig​​

2015 - 2018​

HAMLET WALK OG WALK-IN

​15. april - 21. oktober 2018

WALK-IN

The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark er fortællingen om den unge prins Hamlet, der opdager, at hans far, kongen af Danmark, ikke er død en naturlig død, men derimod er blevet dræbt af sin bror. Broren har herefter giftet sig med dronningen og overtaget kongeriget. For Hamlet bliver det nu af altoverskyggende nødvendighed at hævne sin fars død, og han får skubbet den unge Ofelia, der elsker ham, fra sig. Undervejs i stykket intensiveres konflikterne og misforståelserne frem mod den tragiske kulmination, hvor alle stykkets karakterer på nær én dør.

Med Hamlet leverede Shakespeare en nærmest universel historie om hævn, ære og korruption, men også om følelsesmæssigt kaos, misforståelser og sociale relationer, der ikke går op. Og karakteren Hamlet – den unge mand, der både er hævngerrig, selvopslugt og retfærdighedssøgende – er gået over i historien som et tidligt litterært udtryk for det moderne menneskes splittelse.

Særudstillingen om Hamlet kommer med et bud på en nutidig fortolkning af Shakespeares klassiker. Med inspiration i naturhistoriske museers udstillingsform bestående af fyldte montre og glasskabe har scenograf Maja Ziska skabt 12 reoler, der hver repræsenterer en karakter fra stykket. For at søge ind til essensen af tragediens forskellige roller er hver reol bygget op omkring et centralt citat og et objekt, der udtrykker karakteren.

Walk-in: Maja Ziska takker Lars Romann Engel – Hamlet Scenen/Maria Hesselager/Oline Marie Andersen/Sofie Højgaard Hansen/Jon Skulberg/Victor Boye Julebäk/Steen Holdt/Mette Karina Johansen/Mads Emil Hilmer.


WALK

Anden del af udstillingen er video-walken In my heart there was a kind of fighting,der er blevet til i et samarbejde mellem forfatter Maria Hesselager, fotograf Marie Brobakke og scenograf Maja Ziska. Her gives en personlig fortolkning af stykket med udgangspunkt i Ofelias rolle, og via lyd og Ipad føres beskueren gennem Tegners samling og forbi nogle af hans Hamlet-figurer

Video walk: In my heart there was a kind of fighting, 2016
Forfatter: Maria Hesselager/Fotograf: Marie Brobakke/Iscenesættelse: Maja Ziska og Marie Brobakke. Engelsk voice over: Karen Stokkedal/Dansk voice over: Maria Hesselager/Statist: Oline Marie Andersen.​​

SE DEN PÅ YOUTUBE HER: TEGNERS KANAL


​UDSTILLINGEN ER VENLIGST STØTTET AF ​AUGUSTINUS FONDEN & GRIBSKOV KOMMUNE​​

2017

Fra Gulv til Loft

Tegners Malerier​

​15. april-  22. oktober 2017

Gensyn med omkring 170 af Rudolph Tegners malerier. I museets sideskib med 6 meter til loftet hænger kunstnerens malerier med kant mod kant i en imponerende salonophængning, der danner en vild og smuk mosaik.​

Udstillingen viser Tegners malerier gennem årene fra 1893-1949. Ophængningen viser den alsidighed der var i hans værker og måden han brugte maleriet som kunstform og som rejsedokumentation på. 

Sidst museet viste så mange af Rudolph Tegners malerier var i 2009.

Kunsthistoriker og tidligere PET chef Hans Jørgen Bonnichsen holder to foredrag om Tegners malerier:

søndag d. 27. august kl. 16-17.30         /billetter i forsalg her 

søndag d. 17. september kl. 16-17.30 /billetter i forslag her


Ned med våbnene - Livets Landskab

af Pontus Kjerrman​

​01. juni - 22. oktober 2017

UDSTILLINGEN BLEV UDNÆVNT AF BERLINGSKED TIDENDEN BLANDT ÅRETS 10 BEDSTE UDSTILLINGER

Billedhugger og lektor ved det Kgl. danske Kunstakademi Pontus Kjerrman (f. 1954) udstiller 20 skulpturer i Rudolph Tegners faste samling. 

De to kunstneres værker står side om side og vidner både om kunstens udvikling, men også om at visse tema'er mellem mennesker er universelle. 

Oplev denne vidunderlige udstilling der emmer af fred og kærlighed

​Pontus Kjerrman afholder to Artist talks

Søndag d. 25. juni kl. 13

Torsdag d. 19. oktober kl. 13.

Frit for museets gæster /tilmelding ikke nødvendig

KATALOGET KAN STADIG KØBES PÅ MUSEET

2016

Statueparken - når virkeligheden overgår fantasien

af fotograf Henrik Sylvest

15.04 – 23.10/2016

En fotoudstilling i anledningen af Statueparkens 100 års jubilæum. Fotografen Henrik Sylvest har opholdt sig i Statueparken over et år og har taget en række spektakulære og stemningsfulde fotografier, som afslører nogle af de magiske scenarier der opstår hvad enten man besøger parken en dejlig sommerdag, en våd efterårsdag eller en sneklædt vinterdag. Udstillingen viser hvordan skulpturer i samspil med naturens skifte overgår fantasien med smukke scenarier og hvordan naturen bliver udslagsgivende for skulpturoplevelsen.

Der bliver udgivet en bog i forbindelse med udstillingen.​ Udgivelsen forventes til juni 2017 med forlaget Frydenlund.

KATALOGET/BOGEN TEGNER-100 ÅR I RUSLAND KAN NU KØBES I LANDETS BOGHANDLERE

UNKNOWN LANDSCAPE - NORDKYSTENS KUNST TRIENNALE​

d. 4. Juni til 23. Oktober 2016

Tilrettelagt af KunsthusUdenMure

I forbindelse med den første Kunsttriennale på Nordkysten udstiller kunstnerne Lilibeth Cuenca Rasmussen, Jytte Rex, Katja Bjørn og Mirjam Thomann værker på Tegners Museum. Værkerne vil være at finde både udendørs og indendørs.

Lilibeth Cuenca Rasmussen (DK & RP)

har lavet 2 værker i forbindelse med Triennalen et i en rundkørsel i Gilleleje og et i det 8-kantede midterrum på Tegners Museum. Begge værker har kroppen som omdrejningspunkt. Værket Body Compositions på Tegners Museum er et krops og interaktivt lydværk, der består af 7 lydsøjler, hvor man skal placere sine fingre i søjlen hvorefter lyden af ens puls bliver transmitteret ud i rummet. Man kan gøre det samtidig 7 personer af gangen og danne en meget stor "krops" lyd i rummet.

Læs mere om Lilibeth Cuenca Rasmussen her

Jytte Rex​ (dk)

udstiller 2 steder i Triennalen: Esrum Kloster & Møllegård og Tegners Museum. Her fremtræder - gennem tre forskellige kvinder​ - nogle tågede konturer af et UKENDT LANDSKAB, så at sige "under jorden", Women Underground: dels en dronning gravsat foran højalteret i den nu nedrevne kirke på Esrum Kloster, dels en ung kvinde, som var kommet "i ulykke" og blev dømt til døden ved halshugning. Den tredje kvinde fremstår som relief i et gravmæle på Tegners Museum, hvor hun er skildret halvvejs på vej ind i stenen.

Gravmonumentet rummer en fascinerende brudfalde mellem skikkelsen og dens måde at folde sig ind i materialet på. Selve mødestedet mellem kroppen, der allerede er halvvejs borte fra denne verden, og stenen eller marmor'et som kroppen er på vej ind i. Mødestedet bliver et berøringspunkt, en membran mellem liv og død. Det ukendt kigger på os fra mørket.

Jytte Rex's inspiration i Moders Gravmæle munder ud i forestillingen om det som sker i Tegners værk. Med en transparent religiøs suggestion, der afslører en skygge af de mennesker, der kan bevæge sig rundt om værket og bag skærmen, og fotografier af døde - eller er de levende? - er Jytte Rexs værk på Tegners Museum en tankevækkende og smuk installation.

Læs mere om Jytte Rex her

Katja B jørn (dk)

Udstiller med 4 værker på Triennalen: et i Statueparken på Tegnes Museum, et i haven ved Munkeruphus, et på Esrum Kloster &​ Møllegaard og et i kunstneren Gerda Thune Andersens have ved Kjædemosehus. Alle værkerne samles under overskriften, Under Overfladen, og trækker tematiske linjer mellem hinanden. Katja Bjørn arbejder med stedernes kulturelle og naturlige historie, og forsøger at åbne deres ukendte landskaber ved at gribe og italesætte de u-fortalte historier, der ikke fortælles af regionens nationale og globale omdømme, og dermed vende vrangen ud på det selvfølgelige, det kendt. Hun udhæver det skjulte og lader det kommunikere sin egen stille autoritet ud i landskabet. Det uforudsigelige trækkes frem fra den globale histories skygge, og udstiller det i al dets feminine skrøbelighed.

Under overfladen – Tilbagetrækning

Værket ”Under overfladen – Tilbagetrækning” er inspireret af Tegners Gravmæle over kunstnerens mor, og afbilder en kvinde i en dynamisk forsvinden, en krop, der roterer om sig selv på grænsen af det synlige og det usynlige. Det er en udforskning af den dobbelte moderlige smerte. Den stationære materialitet fra Tegners øvrige værker kontrasteres med det bløde, undseligt moderlige fra gravmælet, mens kvinden evindeligt forsvinder og genkommer i en evindelig, nærmest skulpturel cyklus af genfødsler. Installationen vil have omrids som et ’halvt bed’, være nedsunket i jorden så beskueren kigger ned i det, og trække tematisk på det underjordiske, det naturligt cykliske og det tilbagetrukne.

Værket kan ses i Statueparken under træet foran museet.

Læse mere om Katja Bjørn her

Mirjam Thomann (DE)

udstiller 3 værker Lean In 1-3 i forbindelse med Triennalen. Et ved Nakkehoved Fyr, et ved Munkeruphus og et i Statueparken ved Tegners Museum.

De kødfarvede stålkonstruktioner er lavet af præfabrikerende støtteskinner, som normalt opsættes på offentlige steder som busstoppesteder, togstationer og ventesale. Ligesom bænke er de en del af bymiljøet, men de udsender i endnu højere grad et signal om, at man er på vej - at man er i bevægelse. Støtteskinner er ikke beregnet til, at man skal opholde sig længere tid op ad dem - kun at man kan få en kort pause og slappe lidt af, mens man venter. Når de er flyttet ud af det offentlige rum - det rum, som de ellers er designet til at være en del af - er deres primære raison d'être væk og de bliver transformeret til en genstand uden et bestemt formål. Uden for byens rum bliver de således primært til en slags forgrund for de nye omgivelser, de står i, imens de samtidig også kommer til at agere som baggrunde for den selvsamme, nye lokation.

Uanset hvad, så bør det besøgende på Triennalen lade sig inspirere af skulpturerne til at dvæle på stedet i et stykke tid. Den enkelte skulptur er placeret for at fremhæve en særlig udsigt - om det så er til et specifikt punkt i landskabet, til en arkitektonisk seværdighed eller til et kunstværk. Og til de besøgende, som er rygere, er der på stålkonstruktionen monteret små askebægre.

Læs mere om Mirjam Thomann her

Triennalen har inviteret 23 danske og udenlandske kunstnere til området for at udstille over hele området. Således er der værker på bla. Gilleleje Havn, Nakkehoved Fyr, Helenekilde, Valby kirke, Esrum Kloster, Munkeruphus og Tegners Museum. Tag en tur rundt og oplev det hele.

Se mere på Triennalens hjemmeside

NCAT.DK

2015

Tegner og kvinderne - set af Suste Bonnen

29.05 – 18.10/2015

Suste Bonnén er, udover at være en af landets dygtigste fotografer, også billedhugger (Agnete og Havmanden) og derfor er hendes tilgang til Rudolph Tegners værker helt særlig, da hun både betragter med fotografens refererende øjne og billedhuggerens blik for detaljer og form. Fokus rettes mod skulpturerne fra årene omkring 1915 hvor Rudolph Tegner virkede. Det er især i de værker hvor Tegners holdning til forholdet mellem kønnene skinner igennem.

Suste Bonnén arbejder med fotografier af modeller der citerer Tegners skulpturers positurer, men i hendes fotografier går fortolkningen videre og danner nye sensuelle værker og indimellem magiske drømmende værker. Lyset spiller en stor rolle for værkernes fremtoning. I sammensmeltningen af de gammelkendte positurer og Suste Bonnéns bløde linse og smukke lys fremkommer de smukkeste fotografiske værker af menneskekroppen.

​__________________________________________________

Se filmen af Anne Isbak omkring tilblivelsen af udstillingen og Suste Bonnens arbejdsproces her

Se en gennemgang af udstillingen ved museumsdirektør Luise Gomard her


Udstillingen blev vist i 2015, da det var 100-året for kvinders stemmeret. Koblingen mellem 100-året og Rudolph Tegners kvinder er relevant, da det netop er i årene omkring 1911-1915, der kan aflæses en ændring i Tegners fremstilling af kvinder fra, groft sagt, at være distraherende elementer for mænd med deres fødte kald til tankevirksomhed, til at være selvstændige individer som hviler i sig selv og respekteres.

Hans kvindeskildringer afspejler på den måde tidsånden omkring indførelsen af kvindernes stemmeret.

Kataloget indeholder tekster om udstillingen, Suste Bonnén og om Tegner og hans forhold til kvinder og endeligt historien om den søn Tegner fik før han indgik i ægteskab med Elna. Bidragene er skrevet af kunsthistoriker & phd Tove Thage, kunstneren selv, Suste Bonnén, og museumsdirektør Luise Gomard.

KATALOGET KAN SES HER

Kataloget er udsolgt.

2014

Skulpturens teknik fra studie til skulptur

Ved at følge dette link kan du læse mere om teknik og skulpturer

Har du styr på hvordan man hugger en skulptur i marmor? Eller hvordan man støber en skulptur i bronze? Eller om der er noget under leret?


Hvis du har, kan du nøjes med at nyde Rudolph Tegners skulpturer og gå en tur i parken. Skulle du derimod have lyst til at få styr på det eller lige opfriske din viden, vil der være god information at hente både for voksne og børn. Udstillingen viser hvordan billedhuggere og andre fagfolk arbejder med materialerne: ler, gips, bronze og marmor.

Det er meget forskelligt hvordan kunstnere dykker ned i de forskellige processer. Nogle har værksteder som udfører værkerne efter tegnede skitser, andre opbygger deres værker ved at bearbejde leret eller direkte i gips. Nogle har selv hugget deres marmorskulpturer mens andre aldrig har prøvet det og alligevel har lavet værker i marmor.

Som en særlig hyldest til Tegners proces vises flere af hans skitser i ler og/eller gips ved originalerne på museet og giver lejlighed til at betragte dem i forhold til de færdige værker. På den måde ses hvordan Rudolph Tegner arbejdede med sine værker.

Udstillingen sker i samarbejde med tidliger bygningsrådgiver Ole Willerup og Rudolph Tegners Museum & Statuepark. Tak til kunstner Pontus Kjerrman,​billedhugger Hans Pauli,​Flemming Brian Nielsen Stenhuggeri,​billedhugger Søren West og​ Skulpturstøberiet ved Jørn Svendsen for udlån og vidensdeling. Tak til fotograf Henrik Sylvest.

2013

NO MANS LAND... 16.04-20.10

Se udsendelse fra TVLorry om udstillingen her

Åbningstale ved tidligere rektor ved Det Kongelige Kunstakademis og ph.d. Else Marie Buckdals her

KATALOGET (DK/Eng):

Forord ved Luise Gomard og Helle Brendstrup her

Artikel "Mellem Muskelsvulmende mænd og erotiserede Kvinder"

af Lisbeth Bonde her

Gerda Thune Andersen her

Bodil Brems her

Anja Franke her

Hjördis Haack her

Nina Maria Kleivan her

Pernelle Maegaard her

Nina Maria Kleivan & Pernelle Maegaard her

Marit Benthe Norheim her

Vicky Steptoe her

Udstillingen var støttet af:

Knud Højgaards Fond

Beckett Fonden

KunsthusUdenMures sponsorer Gilleleje Brugsforening og Nord-Sjællands Erhvervsskole

Kunstnerstøtte til Gerda Thune Andersen, Nina Maria Kleivan og Pernelle Maegaards projekter af Velux Fonden og Statens Kunstråd​

Billedkunstnerne Gerda Thune Andersen, Bodil Brems, Anja Franke, Hjördis Haack, Nina Maria Kleivan, Pernelle Maegaard, Marit Benthe Norheim, Vicky Steptoe er inviterede til at lave en udstilling af individuelle arbejder, der relaterer sig til Rudolph Tegner og hans værk. Kunstnergruppen repræsenterer de nordiske lande.


Udstillingens sigte er, at kunstnerne tager udgangspunkt i Rudoph Tegner og hans værker og fortolker/bearbejder disse set ud fra egne præmisser. Værkerne er derfor lavet med henblik på denne udstilling og åbner en dialog mellem nutiden og den faste samling på museet. Formsproget spænder over broderi, skulptur, videokunst, installation, fotografi og skyggeteater.

Udstillingens idé er, at give kunstnerne mulighed for at lade sig inspirere af Rudolph Tegners liv og værk og visualisere dette i nutidige fortællinger, hvor de menneskelige dilemmaer lader den indre virkelighed komme til syne. At lade det ske i sammenstød mellem det synlige og det usynlige, hvor både ideen og dens konkrete udformning anvendes som temaer i de nye værker.

De kvindelige kunstnere tager desuden udfordringen op, der ligger i selve den kønsmæssige forskel ved at udfordre Rudolph Tegners voldsomme dominante maskuline univers. De forholder sig til den nordiske patos, som den ligeledes kommer til udtryk hos Gustav Vigeland og Carl Milles, Rudolph Tegners nordiske samtidige.

Tekst til kataloget skrives af kunstanmelder ved Weekendavisen, Lisbeth Bonde.

Billedhugger Gerda Thune Andersen har kurateret gruppens sammensætning.
Udstillingen sker i samarbejde med KunsthusUdenMure og Rudolph Tegners Museum & Statuepark.

​2012

Gensynets glæde

Teksten omkring udstillingen kan læses her og katalogdelen her

Rudolph Tegners sene ekspressionistiske malerier

Se tv-udsendelse fra udstillingen her

2011

EN PASSION FOR GRØNLAND

Per Kirkeby, Johannes Achton Friis og Aage Bertelsen Se kataloget her

2010

Omkring elna

Teksten omkring udstillingen kan læses her

2009

Fra gulv til loft

2008

Tegner set med nye øjne

- udstillingen I et brøkdel af et sekund

- udstillingen rudolph tegner som vitalist

I en brøkdel af et sekund - en foto udstilling af kenneth møller som med stærke detalje fotografier fokuserer på tegners skulpturer.

Rudolph tegner som vitalist er en plancheudstilling der forklarer Rudolph Tegners værker fra et vitalistisk synspunkt.

2007

Tegner og Kunstnerne omkring Boulevard Aragó 65​

Udstilling med værker af J.F. Willumsen, Niels Hansen Jacobsen, Jens Lund og Johannes Holbæk

​2006

Tegner og mytologien​

2005

MOD LYSET - Tegners Liv og Værk

En biografisk udstilling

2004

Malerierne

Et udvalg af Rudolph Tegners malerier

Museets åbningstider

Statueparken er åben hele året

15. april - 31. maj​
Tirsdag - søndag kl. 11-16

Juni, juli & august
Tirsdag - søndag kl. 10-17

September til oktober d. 21

Tirsdag - søndag kl. 11 - 16

Adresse og kontakt

Museumsvej​ 19, 3120 Dronningmølle

Tlf: +45 49719177

@: museum@rudolphtegner.dk

Cvr. nr. 10153948

Presse

Vedr. presse eller ønske om at anvende museet eller Statueparken som location

kontakt: Luise Gomard

email: gomard@rudolphtegner.dk

Læs om muligheder for location her

Pressefoto kan hentes her

Må kun benyttes til presse og fotograf skal krediteres, hvis navn er anført

instagram-social-network-logo-of-photo-camera​        facebook-letter-logo        tripadvisor-logotype

nyhedsbrev

​Såfremt du ønsker at støtte museet og få fordele af et medlemskab, kan dette tegnes her:​

​Bliv medlem af Tegnersvenner