ORAKEL

af Cathrine Raben Davidsen

15. april - 22. oktober 2023

​"Rudolph Tegner og jeg har det til fælles, at vores værker handler om menneskets forbundethed til hinanden og til naturen omkring os"
Cathrine Raben Davidsen

Ordet orakel kommer fra det latinske verbum ōrāre, der betyder "at tale". Oraklet er en vej ind til en ny verden og en ny måde at tænke på sig selv i forhold til andre og til alt det, der omgiver os. 

Dette er nogle af de tanker bag Cathrine Raben Davidsens særudstilling, der er en visuel dialog, en totalinstallation, mellem hendes og Rudolph Tegners værker. Med udgangspunkt i Tegners værker, som Slægten (1912), Trøsten (1912-15) og Jordbundet (1899), har Raben Davidsen lavet en udstilling på museet med helt nye værker i form af tegninger og store uroer. 

Med deres meget små formater udfordrer Raben Davidsens tegninger beskueren i de højloftede udstillingsrum. Side om side med Tegners monumentale værker inviterer Raben Davidsen ind i et intimt rum, hvor små, bevægelige og kropslige tegninger skaber nye samtaler med Tegners massive skulpturer. 

Uroerne er skabt af udklip af Raben Davidsens egne tegninger og fra hendes mange inspirationskilder. Som svævende mindmaps skaber de en række symbolske associationer og visuelle fortællinger mellem de to kunstneres værker. To kunstnere, der begge er fascinerede af den antikke kunst og den græske mytologi.

​​

SE titlerne og foto af de enkelte værker - her

TAK TIL
Statens Kunstfond
Aage og Johanne Louis-Hansen Fonden
Knud Højgaards Fond
Augustinus Fonden
Lemvig-Müller Fonden
A.P. Møller Fonden
L.F. Foghts Fond
William Demant Fonden
Dansk Tennis Fond

Det Obelske Familiefond​

Tak til

Beckett Fonden

Det Obelske Familiefond

Knud Højgaards Fond

Værket er støttet af

STATENS KUNSTFOND​
​​

udspændt​

Af komponist Ditte Rønn
Afspilles dagligt kl. 12, 15, 17 & 22
Varighed: ca. 25 min

​Lydværket UDSPÆNDT

…er en vandring gennem Rudolph Tegners indre følelsesmæssige landskab, der er udformet som én bevægelse gennem stemninger, der opstår, forsvinder og vender tilbage.

Værket kaster lys på mennesket bag skulpturerne og den vedvarende ambivalens der præger Tegners liv og sind. Tegners værker indeholder store temaer og følelsesmæssige kontraster, der også afspejles i overfladerne fra silkeblød nøgen hud til lette og forfinede stofligheder samt grove og rå teksturer. Hans værkers titler og hans erindringer vidner om et menneske fyldt med sårbarhed, håb, lykke, længsel, sorg, frustration, skuffelse og vrede.

Lydværket Udspændt er en hyldest til menneskets virvar af tilstande og følelser, og er inspireret af mennesket, manden og kunstneren Rudolph Tegner og især hans værker ”Moders Gravmæle” og ”Danserindebrønden”. Titlen ”Udspændt” er en refleksion over Tegners værk ”Frigjort”.

“I dette lydværk ønskede jeg at skabe en musikalsk fortolkning af Tegner ved at intuitivt følge de følelser og stemninger, jeg opfanger i hans virke, værker, ord og hans blik. Jeg oplever hans værker som dybt personlige og fyldt med ekstremer, paradokser og indre ambivalens. Kraftfulde og sårbare på samme tid. Det er som at opleve indre flerstemmige tilstande, og at være spændt ud i et skiftende og modsætningsfyldt sind – udspændt!”

Ditte Rønn, komponist

​​

​Idé og komposition: Ditte Rønn
​Vokal: Ditte Rønn
Violin: Bettina Marie Ezaki
Viola: Mika Persdotter
Cello: Nicole Hogstrand
Indspilning: Millfactory Studios v. Boe Larsen
3D lydmix, teknik og lyddesign: Yann Coppier
Architettura Sonora højtalere leveret af Luxtek.dk

​​

tegners portrætter​

15. april - 22. oktober 2023

​Portrætbusterne er Rudolph Tegners mest personlige og nærværende værker og oplevet helt tæt på bliver den omhu han har lagt i dem tydelig.

De fleste af busterne er af mennesker han holder kær. Der er værker af hans hustru, far og bror: Elna, Henry og Hans Tegner. Der er portrætter af hans farmor, onkel, moster, kusine, fætter og diverse svigerinder, der gifter sig ind i familien. Han lavede også portrætter af sine venner og mennesker som støttede ham gennem livet og hans karriere, som borgmester Peder Christensen, der foranledigede opstillingen af tre af hans værker i Helsingør. Herudover portrætterne af Johannes Stein, Georg Brandes, Edvard Ehlers og Sophus Michaelis som var henholdsvis hans fortalere, sagfører og skriftlige bidragsydere til hans værk Livets Port. Portrætterne af søstrene Bussenius er rene bestillingsværker af døtre til hans fars ven.

Fælles for portrætbusterne er de intense, dybe og levende øjne. Familie og venner har typisk hovedet lidt på skrå, et smil på læben eller et glimt i øjet. Mens hans kunstnervenners ansigter er oprette og har typisk et mere seriøst udtryk.

Rudolph Tegners portrætter står normalt spredt på museet blandt de andre skulpturer og kan godt blive overset ved siden af de enorme værker. Vi har derfor i denne sæson valgt at samle dem i særudstillingsafsnittet således at de fremstår i sammenhæng og som et vidnesbyrd på hans eminente billedhuggerteknik.

Tak til

dokumentarist Anne-Gyrthe Bonne for research og sparring

til udstillingen Tegners portrætter

Museets åbningstider

Statueparken er åben hele året

15. april - 31. maj​

Tirsdag - søndag kl. 11-16

Juni, juli & august
Tirsdag - søndag kl. 10-17

September til oktober d. 22

Tirsdag - søndag kl. 11 - 16

Adresse og kontakt

Museumsvej​ 19, 3120 Dronningmølle

Tlf: +45 49719177

@: museum@rudolphtegner.dk

Cvr. nr. 10153948

Presse

Vedr. presse eller ønske om at anvende museet eller Statueparken som location

kontakt: Luise Gomard

email: gomard@rudolphtegner.dk

Læs om muligheder som location her

Pressefoto kan hentes her

Må kun benyttes til presse og fotograf skal krediteres, hvis navn er anført

instagram (3)​        facebook (7)        tripadvisor

nyhedsbrev

​Såfremt du ønsker at støtte museet og få fordele af et medlemskab, kan dette tegnes her:​

​Bliv medlem af Tegnersvenner