særudstillinger 2022

HEROIC BODIES      FRA GULV TIL LOFT III     MOD LYSET      FRIGJORT​      FALDET      TRÅD TERAPI

______________________________________________________________________________________​

HEROIC BODIES

af

Aks Misyuta, alina perez, Cecily Brown, Danielle Mckinney, didier  william, elmgreen & dragset, Hardy hill, Jenna gribbon, Jonathan lyndon chase, jonny negron, koak, louis fratino, norbert bisky, Paolo salvador, sandford biggers, sasha gordon

fra d. 20. august til d. 23. oktober 2022

​Disse kroppe. Hvem er de, hvem er vi og hvad er jeg - når det kommer til stykket?​

Heroic Bodies samler nogle af vor tids absolut mest interessante internationale kunstnere, der med deres værker sætter fokus på kroppen. Helt almindelige, seksualiserede og begærede kroppe. Kunstnere, som trodser mulige fordomme, og står ved de mennesker, de er, som tager udgangspunkt i egen virkelighed. Det handler om begær og interesse, men også om at skille sig ud fra ”normen” uden at tænke over hvad ”normen” er. Lade kunsten spejle den man er. Det kunstnerne ser.​

Vi har brugt betegnelsen Queer ret aktivt i vores kuratering, så lad os lige knytte en lille disclaimer til dette valg. Queer, i denne sammenhæng, refererer ikke udelukkende til seksualitet, køn eller seksuel orientering, men er snarere en aktiv menneskelig positionering, der er uden for mainstream. Og derfor giver denne vinkling af livet så ufattelig god mening i konteksten af Tegners Museum. For i sin tid, var Tegner absolut ikke mainstream. Mens hans samtidige perfektionerede en afdæmpet nyklassicisme, kæmpede Tegner for en dynamisk omfavnelse af kroppen i alle dens heroiske udskejelser. Og det kræver ikke to blikke rundt på museet for at se, at Tegner i særdeleshed var optaget af den nøgne krop.​

Var Tegners samtid chokeret over hans værkers nøgenhed? Store dele var, - men vi har nok en tendens til at formode, at man i tidlige tider var mindre tolerante over for det løsslupne og det nøgne, end vi er i dag. Så forargelsen har nok været mere lokal end generel. I dag er det jo heller ikke svært at finde mennesker som stødes over nøgenhed og erotik. Sandheden er nok, at det kommer an på hvilke kredse man bevæger sig i og hvad man opsøger.​

Heroic Bodies er en udstilling hvor nutidige kroppe i kunsten optræder mellem Tegners kroppe og inddrager hele den permanente udstilling. Dermed undersøger vi, hvorvidt blikket har ændret sig? Er det det samme vi ser? Ser vi dem i forskelligt lys? Lys fra den tid der er vores tidsalder? Måske ... måske ikke! Måske står tiden stille, når det handler om kroppen. Måske handler det om, hvad man bruger kroppen til?​

Pointen er at kroppen er et fartøj for fortællinger, og det kan være svært at balancere et udtryk/indtryk mellem kulturelle forventninger og sit inderste væsens behov. Som sådan er kroppen en slagmark. Og Rudolph Tegner var en kunstner i strid med sin tid. Det samme gælder (måske) også for mange af de kunstnere, der er med på Heroic Bodies​

Men vi prøver. Så må vi se. Hvor vi er på vej hen.​

Som et symbol på det flydende kropsbegreb, er værkerne ophængt på vægge med hjul som vi vil flytte rundt imellem Tegners værker og skabe nye synergier, mens udstillingen løber.​

God fornøjelse..

Udstillingen er kurateret af Tania og Thomas Asbæk i samarbejde med DM Office

TAK til

Beckett-fonden

dansk tennis forbund

statens kunstfond

william demant fonden

aage og johanne Louis-hansens fond

15. juni fonden

lektor peer rander armundsens legat​

Fra gulv til loft, iii

af rudolph tegner

malerier

​​Det er blevet tid til igen at vise Rudolph Tegners malerier i en stor salonophængning. Som de to forrige gange, 2009 og 2017, viser vi så mange af hans værker som muligt, uden at skele til kunstnerisk vurdering eller indramning eller ej. Kun de værker som endnu trænger til restaurering, har vi undladt at hænge op. Flere af værkerne har dog været en tur hos konservatorerne siden sidst.

Malerierne bliver ikke vist i kronologisk rækkefølge eller nogen anden orden, end at de skulle hænge kant mod kant og at vi gerne ville vise så mange som muligt. Det handler om at vise Tegners malerier.

Tegner brugte maleriet på mange måder. Som yngre især fra sine mange rejser og senere bliver mytologien meget stedsnærværende. Der er også enkelte malerier fra hans omgivelser i hverdagen. Samt portrætter, især portrætter af Elna og selvportrætter. At vi på museet ikke har flere portrætter kan skyldes at de er givet eller solgt til de portrætterede. Vi har ingen fortegnelser over hele hans produktion – kun de værker der er i vores varetægt. Også havet synes at være et fokus Rudolph Tegner vender tilbage til på forskellig vis gennem årene.

Som med Tegners skulpturer gennemgår han en forandring over livet. Hvor de tidlige værker er mørke og konservative i farverne, er de senere malerier nærmest farveeksplosioner. Det bliver også tydeligt at Tegner især i de sidste 10 år af sit liv brugte primært maleriet til at udtrykke sig.

Velkommen til en eksplosion af farver og indtryk... der bliver noget at fordøje!​

For at få et overblik over malerierne er der et oversigtskort til hver sektion af udstillingen, hvor man kan finde titler og årstal på de udstillede værker

Mod lyset​

Lydværk af ditte Rønn

afspilles dagligt i statueparken kl. 12, 15, 17 & 22 - varighed: 30 min.

fra d. 15. april til 21. oktober 2022

Lydværket ‘Mod Lyset’ henter inspiration i Tegners skulptur af samme navn, om lysets helbredende virkning og solen som en gennemstrømmende helbredende naturkraft. Kompositionen tager afsæt i den universelle længsel efter opdrift og harmoni. En kvindesopran symboliser solens guddommelig kraft, og et opadstræbende og åndeligt væsen. En rolle der hos Tegner er tildelt manden. På græsk synger hun “Rejs dig” - “Jeg ser op” - “Dit lys”.

“Harmonia est Discordia concors”

“Fra modsætninger skabes overensstemmelse. Fra dissonans opstår den fineste harmoni.”

Heraklit (ca. 535-475 f.v.t.)

Inspireret af Tegners evne til at give jordisk materiale liv og åndfuldt udtryk, formidles musikken via svævende højtalere i beton. Der skabes en lydlig hvælving der leder opmærksomheden opad; mod lyset, mystikken, sjælens liv og fænomenernes verden. Mennesket, som både jordisk legeme, biologi og æterisk ånd, er et resonansrum for harmoni og disharmoni. Valg af højtalere, deres placering, instrumentering, kompositorisk metode og lyddesign er inspireret af af Tegners virke og forhold til lys, solen, græsk mytologi, naturens kraft og geometri.

"Vi næres af lys i alle aspekter" - Ditte Rønn

​​

​Hør en forsmag på værket her. Varighed: 4:48 min.

Mod Lyset

Idé, komposition og diverse instrumenter: Ditte Rønn

Sopran: Katinka Fogh Vindelev

Trompet: René Damsbak

3D lydmix, teknik og lyddesign: Yann Coppier

Architettura Sonora højtalere leveret af ​Luxtek.dk

Periode: 15. April - 23. oktober 2022

"JEG LUKKER ØJNENE. FOR MIT INDRE BLIK SER JEG LEGEMER, DER STRÆKKER SIG OPAD - OPAD “MOD LYSET”

RUDOLPH TEGNER

Tak til:

logo kulturstyrelsen logo

​Statens Kunstfond
Dansk Komponist Forening
William Demant Fonden
Louis-Hansen Fonden
Lemvigh Müller Fonden
Fogs Fond
A.P. Møller Fonden
Knud Højgaards Fond

Beckett Fonden

Luxtek

Frigjort - Trappeinstallationen

af Balder olrik og erik steffensen

trappeinstallation

​Det er stadig muligt i sæson 2022 at opleve trappeinstallationen FRIGJORT på Tegners Museum. Trappeværket fører dig op i øjenhøjde med Rudolph Tegners værker og lader dig, din krop og sjæl gennemleve den rejse manden i FRIGJORT har lavet i Tegners værk. Forestil dig du forlader det kaos af følelser som du står ud for på 1. plateau og bliver frigjort på øverste plateau. 

Forfatter Sofie Jama har skrevet teksten til værket. Teksten personificerer den Rudolph Tegner eller tankerne hos den frigjorte. 

Værket stille spørgsmål ved om vi mennesker kan stå alene eller har brug for den sammenhængskraft der er mellem os. Findes eneren? den ensomme cowboy der rider mod vesten i solnedgangen?

Se kataloget fra udstillingen HER

TAK TIL

statens kunstfond

Beckett-fonden

grosserer l.f. foghts fond

konsul georg jorcks og hustru emma fond

​​

fAldet - udstilling er slutPf

af peter Ravn

fra d. 15. april til d. 14. august 2022​

Peter Ravn har i årevis beskæftiget sig med nedbrudt maskulinitet, kontrolmandens demaskering og den professionelles personlige kamp, når den ser knap så flatterende ud. Den maskulinitet, som ser uovervindelig ud​, men som er skrøbeligere end man skulle tro.

Tegners maskulinitet ser også til tider overnaturlig stærk ud, i den grad idealiseret, men når man kigger nærmere, bliver det klart at den sejrende også har tab og at der er en mere humanistisk og to-sidet dimension i hans værker.

Udstillingen tager afsæt i Peter Ravns egen kunstpraksis, men sætter fokus på nogle udvalgte af Tegners skulpturer hvor kropssproget undersøges og sætter Tegner ind i en samtidskontekst. Kort sagt åbner op for den mere skrøbelige fortolkning af Rudolph Tegners værker. 

Der bliver udarbejdet et katalog til udstillingen som vil være tilgængeligt d. 28. maj 2022

tak til

Augustinus fonden

Beckett-Fonden

Dansk Tennis Fond

Det Obelske Familiefond

File Under Pop

Grosserer L.F. Foghts Fond

Knud Højgaards Fond

Aage og Johanne Louis-Hansen Fonden

Vægfarve i udstillingen Black Orchid fra File Under Pop​

-​

Tråd terapi- Udstilling er slutPfast meet present - part I

af considered to be allies (KEpris vindere '21)

fra d. 19. juni til d. 14. august​ 2022​

I et finurligt pseudo science fiction-univers, danner et roterende virtuelt rum ramme om en meget taktil terapi session imellem fortid, nutid og fremtid.

Kunstnerduo'en Considered to be Allies; Mie Frederikke Fischer Christensen (Dk) og Margaux Parillaud (FR), har skabt en videoinstallation der forbinder beskueren til en intim terapisamtale, hvor det materielle liv og hverdagen væves sammen med spirituelle og videnskabelige spørgsmål om universets stoflighed og den menneskelige skæbne.


Den internationale kunstnerduo vandt i efteråret KE21 prisen på Kunstnernes efterårsudstilling 2021 og i forlængelse af dette har de produceret et nyt værk lavet specifikt til deres soloudstilling på Rudolph Tegners Museum og Statuepark.

Udstillingen har fernisering den 19. juni kl. 15 og åbner med en performance kl. 15.30.

Med deres legende sprog har Considered to be Allies skab en surreal parterapi session, placeret i en alternativ virkelighed hvor science fiction sammenflettes med mytologi, spiritualitet og materiale fra deres egne personlige parterapi sessioner. Karakterende i filmen er løst baseret på de arketypiske skæbnegudinder.
En, to og ofte 3 mytologiske guddomme der eksisterer i varierende form på tværs af mytologier, eventyr og folkesagn. De tre numinøse væsner spinder ved fælles kraft skæbnens tråd. Én deler, en spinner og en klipper tråden som repræsenterer menneskets skæbne og hver især bliver de et billede på fortid, nutid og fremtid.

I det univers som Considered to be Allies introducere os til, er karaktererne i problemer. Deres mangeårige samarbejde er gået i hårdknude under vægten af den uendelige arbejdsbyrde. I stedet for at have et alvidende overblik, er de begyndt at stille spørgsmål til deres indbyrdes relation og deres eget forhold til skæbne og tid.
Ved at skabe en alternativ version af de spindende gudinder, der placerer dem i et parallelt univers, foreslår Considered to be Allies at vi ikke kun er forbundet på tværs af geografiske grænser. Måske er vi også forbundet på tværs af tid, rum, virkelighed og på tværs af vores egne kroppe grænser.
At spinde livets tråd, har I dette surreelle univers, udviklet sig til en mediterende spinde cirkel hvor den personlige og kropslige forbindelse imellem karakterende bliver selve den maskine der spinder tråden.

Frem for at opfatte skæbnen som noget stort og uhåndgribeligt, forbinder karaktererne begrebet med den kropslige oplevelse af arbejde, fødsel, genetisk arv og spinderiet bliver en fysisk forbindelse der kan muliggøre ændringer og transformerer hen over tid.
Ultimativt handler værket om relationer og om vigtigheden af det netværk vi skaber og de forbindelser vi danner. Samtidig anerkender værket de eksistentielle udfordringer der er i at skabe og vedholde transformative forbindelser.


Dialogen imellem de 3 karakterer er baseret på kunstnernes eget samarbejde og er udviklet efter besøg hos en parterapeut og derefter omskrevet til sin uværende pseudo fiktionelle fortælleform.


I dette værk tvinder Considered to be Allies tråde af det hyperpersonlige og det hyperbolske og skaber et forstyrrende visuelt sammenstød mellem de analoge DIY-effekter og den virtuelle 3d virkelighed som kroppene er placeret i.
De to æstetikker spejler hinanden og bliver gensidigt repræsentative idet de begge morpher, transformere og roterer med karakterende i et uendeligt loop.
Der trækkes tråde fra den oprindelige spinde teknologi til videnskabelig trådteori og computerprogrammeringen. De visuelle kontraster bevidstgør os om den korte levetid som både kroppen og programmerbar teknologi deler og peger os i retning af deres fælles strukturer og gensidige afhængighed.

Performance den 19. JUNI 2022 kl 15.30

Omkring en times varighed.

Considered to be Allies vil på udstillingens åbningsdag aktiverer installationen med en performance. Duoen har inviteret parterapeut Jeanette Øbro til at afvikle en live og offentlig parterapi session på Rudolph Tegners Museum.
Jeanette Øbro er psykoterapeut MPF og parterapeut. Hun er desuden forfatter og jordemoder.

Det er muligt at tilmelde sig en bus fra København fra Den Frie på Østerbro og retur:

Tidsplan:
kl. 13.30 Afgang bus fra Den Frie
kl. 14.30 ankomst bus til Tegners Museum

kl. 15.00 Åbning af udstilling
kl. 15.15 Åbningstaler
kl. 15.30 Performance (varighed ca. 1 time)
kl. 16.30 Performance slut
kl. 17 Afgang bus retur
kl. 18.00 Ankomst bus til Den Frie

Link til tilmeldelsen af bus:

https://www.place2book.com/da/sw2/sales/obz7r07p5o?fbclid=IwAR1b7qq5jgQCeWnTrqoG-zZpECOHAdhno4MWsijMbmnV5-nAP71WeiJTdnM

Museets åbningstider

Statueparken er åben hele året

15. april - 31. maj​
Tirsdag - søndag kl. 11-16

Juni, juli & august
Tirsdag - søndag kl. 10-17

September til oktober d. 21

Tirsdag - søndag kl. 11 - 16

Adresse og kontakt

Museumsvej​ 19, 3120 Dronningmølle

Tlf: +45 49719177

@: museum@rudolphtegner.dk

Cvr. nr. 10153948

Presse

Vedr. presse eller ønske om at anvende museet eller Statueparken som location

kontakt: Luise Gomard

email: gomard@rudolphtegner.dk

Læs om muligheder for location her

Pressefoto kan hentes her

Må kun benyttes til presse og fotograf skal krediteres, hvis navn er anført

instagram-social-network-logo-of-photo-camera​        facebook-letter-logo        tripadvisor-logotype

nyhedsbrev

​Såfremt du ønsker at støtte museet og få fordele af et medlemskab, kan dette tegnes her:​

​Bliv medlem af Tegnersvenner