særudstillinger 2018​

TEGNER OG MAROKKO

1. juni - 21. oktober 2018

​Etayeb Nadif​

Fatiha Zemmouri​

Hassan Darsi​

Ismail Ahendouz

Manna Idaali​

Sfart Hamsa Errashid

Youssef Ouchra

Youssef Ousaid

​8 marokkanske samtidskunstnere bringer marokkansk kunst til Tegner i et "3. møde" med landet, der inspirerede ham til et af hans hovedværker "De Blinde fra Marrakesh".

​Udstillingen viser et udsnit af hvordan den marrokanske kunstscene ser ud lige nu. En kunstscene, der har bevæget sig en del videre fra den naivistiske kunst, man normalt forbinder med Marokko, og hvor performances, tegninger, objekter og videoværker er foretrukne udtryksmåder. Uden at vende ryggen til den traditionelle marrokanske kultur og arv, som har og stadig fascinerer rejsende fra hele verden.

Rudolph Tegner var i Marokko to gange i løbet af sit liv. Første gang i 1905 og igen i 1948, hvor han og Elna kørte deres lille citroen til det smukke land. Begge besøg fik betydning for hans værker. Især værket DE BLINDE som var inspireret af et scenarie han så hvor en gruppe blinde bar en død veninde til sin grav.

Performances i samarbejde med Nikolaj Kunsthal og Foredrag i Davids Bazar, Davids Samling & sommerworkshop med Gribskov Billedskole.

Udstillingen er støttet af:

Knud Højgaards Fond, VKRs familiefond, Krogagerfonden, 15. juni Fonden, Flugger i Helsinge, Davids Samling og den Marokkanske Ambassade. Kataloget er støttet af: Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

Udstillingen er tilrettelagt af kurator Johan Zimsen Kristiansen og museumsdirektør Luise Gomard

ÅBNINGSTALE AF H.E. MRS. KADIJHA ROUISSI, AMBASSADOR OF MOROCCO

LÆS DEN HER

​​Et Lydår

af komponist Gunner Møller Pedersen

1 januar - 31 december 2018 /dagligt i Statueparken kl. 12

Det tog komponisten 5 år at komponere ET LYDÅR som regnes for Gunner Møller Pedersens hovedværk og er et af de vigtigste værker inden for den elektroakustiske musikgenre. Værket er et 4-kanals rumligt quadrofonisk musikstykke med 12 satser knyttet til hver af årets måneder. Hver sats varer omkring 30 minutter og afspilles i den tilknyttede måned.

Værket er opstillet i lunden over for museets indgangsparti iStatueparken afspilles dagligt 

kl. 12 

(juni - august kl. 12 & 21) 

hele året i samarbejde med ​Strøm. Fri adgang​

Se tv-udsendelse om Et Lydår på Tegners her

​Komponisten har skrevet et digt til hver sats:

​JANUAR

Sne dækker jorden

iskrystaller I store flokke

hvirvler i luften

fylder vinterens mørke

med gnistrende lys

FEBRUAR

Længe binder frosten vandet

is overalt

endelig bryder isen op

frosten slipper

sit knugende greb

MARTS

Lyset er vendt tilbage

is bliver atter til væde

dråbe for dråbe

og vinterens efterlandenskaber

hvirvler i vinden

APRIL

Endnu er det køligt

men himlen er høj

og regnen forbereder marken

på den kommende vækst

overalt spirende liv

MAJ

Alle poeter har besunget maj

for dens ynde og fryd

men ikke jeg

mine tanker stiger opad

og udad mod rummet

sammen med alle andre vækster

JUNI

En tid fuld af lykke

varmen og blomsternes duft

fylder luften

sneen der falder nu

er æbleblomsternes overskud

af kærlighed

​JULI

Alting gror og modnes

spændes med saft

fyldes til bristepunktet

som endnu ikke er nået

AUGUST

Naturen er mægtig

indestængt kraft

kræver udladning

det overmodne brister

sådan er det

og sådan sker det

SEPTEMBER

Vore tanker flyver som fuglene

dødens budbringere i flokke

som søger bort

før det er for sent

​OKTOBER

Også mennesket har et pulsslag

som jorden har det

som alting i universet

fra det mindste

til det største

NOVEMBER

Mørket vinder atter

men varer ikke evigt her

og uden mørket kunne vi ikke

opfatte lyset

som lys

DECEMBER

Selvom jordens åndedræt er tungt

dør den ikke

jorden samler kræfter

til en ny omgang

​Et Lydår opføres i samarbejde med organisationen STRØM


HAMLET WALK OG WALK-IN

​15. april - 21. oktober 2018

walk-in

The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark er fortællingen om den unge prins Hamlet, der opdager, at hans far, kongen af Danmark, ikke er død en naturlig død, men derimod er blevet dræbt af sin bror. Broren har herefter giftet sig med dronningen og overtaget kongeriget. For Hamlet bliver det nu af altoverskyggende nødvendighed at hævne sin fars død, og han får skubbet den unge Ofelia, der elsker ham, fra sig. Undervejs i stykket intensiveres konflikterne og misforståelserne frem mod den tragiske kulmination, hvor alle stykkets karakterer på nær én dør.

Med Hamlet leverede Shakespeare en nærmest universel historie om hævn, ære og korruption, men også om følelsesmæssigt kaos, misforståelser og sociale relationer, der ikke går op. Og karakteren Hamlet – den unge mand, der både er hævngerrig, selvopslugt og retfærdighedssøgende – er gået over i historien som et tidligt litterært udtryk for det moderne menneskes splittelse.

Særudstillingen om Hamlet kommer med et bud på en nutidig fortolkning af Shakespeares klassiker. Med inspiration i naturhistoriske museers udstillingsform bestående af fyldte montre og glasskabe har scenograf Maja Ziska skabt 12 reoler, der hver repræsenterer en karakter fra stykket. For at søge ind til essensen af tragediens forskellige roller er hver reol bygget op omkring et centralt citat og et objekt, der udtrykker karakteren.

Walk-in: Maja Ziska takker Lars Romann Engel – Hamlet Scenen/Maria Hesselager/Oline Marie Andersen/Sofie Højgaard Hansen/Jon Skulberg/Victor Boye Julebäk/Steen Holdt/Mette Karina Johansen/Mads Emil Hilmer.


walk

Anden del af udstillingen er video-walken In my heart there was a kind of fighting,der er blevet til i et samarbejde mellem forfatter Maria Hesselager, fotograf Marie Brobakke og scenograf Maja Ziska. Her gives en personlig fortolkning af stykket med udgangspunkt i Ofelias rolle, og via lyd og Ipad føres beskueren gennem Tegners samling og forbi nogle af hans Hamlet-figurer

Video walk: In my heart there was a kind of fighting, 2016
Forfatter: Maria Hesselager/Fotograf: Marie Brobakke/Iscenesættelse: Maja Ziska og Marie Brobakke. Engelsk voice over: Karen Stokkedal/Dansk voice over: Maria Hesselager/Statist: Oline Marie Andersen.​​

SE DEN På youtube her: TEGNERS KANAL

​UDSTILLINGEN ER VENLIGST STØTTET AF ​AUGUSTINUS FONDEN & GRIBSKOV KOMMUNE​​

Genopstandelse

​15. april - 20. maj 2018  - ER AFSLUTTET!

af fotograf mazja hillestrøm

Skulpturerne i Statueparken er markante og iøjnefaldende. I Hillestrøms værker bliver de diskrete og delvist skjulte. De integreres i naturen og der opstår en ny meget anderledes verden. Det er som om, de nedbrydes for at kunne opstå på ny.

Hillestrøms værker med titlen Genopstandelse er en kærlig hilsen fra en ny generation til mesteren Tegner, der netop ønskede at skildre menneskets glæder og sorger, kærlighed og brud, kampe, sejre og nederlag til ensomheden tager hver enkelt af os i sin favn.​

"For mig er Rudolph Tegners Museum og Statuepark en tidslomme, der er fuld af magi. Her forsvinder tiden og resten af verden ud af min bevidsthed. Jeg får følelsen af at træde ind i et kæmpe skattekammer. Der findes i hele verden ikke et lignende sted" - Mazja Hillestrøm om Tegners Museum & Statueapark

Mazja er født i Nordsjælland i 1976. Hun voksede op i Helsinge, Værløse, Gilleleje, Kongens Lyngby, Vestamager, Ribe og til sidst ved Rådhuspladsen i København. Interessen for kunst fik hun på Bernadotteskolen i Hellerup, hvor et stort værk fra hendes tidlige teenageår indtil for ganske nyligt prydede en af skolens mure.

I sine voksenår har Mazja boet i London, New York, Wien og på Østerbro i København. Hun har studeret på Kunstskolen Spektrum (2010-11), Akademie der bildenden Künste i Wien (2011-13), Konsthögskolan i Malmö (2013-14) og Fatamorgana (2014-15).

Mazja er først og fremmest fotokunstner, selv om hun også interesser sig for lys, installationer og dokumentar. Hun har således udstillet sine lamper i Politikens Hus og fotoværker hos Galleri Christoffer Egelund flere gange og senest i december 2017.

​Mazja er også en del af kunstnerduoen UHHI Projects, der har udstillet i blandt andet Kunsthal Aarhus og The Art Foundation i Athen. Hun er netop nu i gang med et dokumentarisk projekt om mandlige amerikanske seksualforbrydere med titlen "Lives as they turned out".

Mazja Hillestørm afholder Artist Talk om sin udstilling:

Søndag d. 29. april kl. 14

Søndag d. 6. maj kl. 14 - AFLYST!

Pris: alm. entrépris /tilmelding ikke nødvendig

Museets åbningstider

Statueparken er åben hele året

15. april - 31. maj​            tirsdag - søndag kl. 12-17

juni, juli & august             tirsdag - søndag kl. 11-18

​sept. til 21. okt.                tirsdag - søndag kl. 12-17

​       ​

Bliv medlem af TegnersVenner

Presseinfo

Kontakt vedr. presse til Luise Gomard

Email: gomard@rudolphtegner.dk

Pressefoto kan hentes her

Må kun benyttes til presse og fotograf skal krediteres hvis navn anført

fb-f-logo-blue-29     instagram_icon_25px     trip_logo

nyhedsbrev

Tilmeld dig Tegners Museums nyhedsbrev

Rudolph Tegners Museum & Statuepark

Museumsvej​ 19, 3120 Dronningmølle - Cvr. nr. 10153948

telefon +45 49719177 - email: museum@rudolphtegner.dk