Særudstillinger 2018​

Tidligere udstillinger

2017

Fra Gulv til Loft

Tegners Malerier​

​15. april-  22. oktober 2017

Gensyn med omkring 170 af Rudolph Tegners malerier. I museets sideskib med 6 meter til loftet hænger kunstnerens malerier med kant mod kant i en imponerende salonophængning, der danner en vild og smuk mosaik.​

Udstillingen viser Tegners malerier gennem årene fra 1893-1949. Ophængningen viser den alsidighed der var i hans værker og måden han brugte maleriet som kunstform og som rejsedokumentation på. 

Sidst museet viste så mange af Rudolph Tegners malerier var i 2009.

Kunsthistoriker og tidligere PET chef Hans Jørgen Bonnichsen holder to foredrag om Tegners malerier:

søndag d. 27. august kl. 16-17.30         /billetter i forsalg her 

søndag d. 17. september kl. 16-17.30 /billetter i forslag her


Ned med våbnene - Livets Landskab

af Pontus Kjerrman​

​01. juni - 22. oktober 2017

UDSTILLINGEN BLEV UDNÆVNT AF BERLINGSKED TIDENDEN BLANDT ÅRETS 10 BEDSTE UDSTILLINGER

Billedhugger og lektor ved det Kgl. danske Kunstakademi Pontus Kjerrman (f. 1954) udstiller 20 skulpturer i Rudolph Tegners faste samling. 

De to kunstneres værker står side om side og vidner både om kunstens udvikling, men også om at visse tema'er mellem mennesker er universelle. 

Oplev denne vidunderlige udstilling der emmer af fred og kærlighed

​Pontus Kjerrman afholder to Artist talks

Søndag d. 25. juni kl. 13

Torsdag d. 19. oktober kl. 13.

Frit for museets gæster /tilmelding ikke nødvendig

KATALOGET KAN STADIG KØBES PÅ MUSEET

2016

Statueparken - når virkeligheden overgår fantasien

af fotograf Henrik Sylvest

15.04 – 23.10/2016

En fotoudstilling i anledningen af Statueparkens 100 års jubilæum. Fotografen Henrik Sylvest har opholdt sig i Statueparken over et år og har taget en række spektakulære og stemningsfulde fotografier, som afslører nogle af de magiske scenarier der opstår hvad enten man besøger parken en dejlig sommerdag, en våd efterårsdag eller en sneklædt vinterdag. Udstillingen viser hvordan skulpturer i samspil med naturens skifte overgår fantasien med smukke scenarier og hvordan naturen bliver udslagsgivende for skulpturoplevelsen.

Der bliver udgivet en bog i forbindelse med udstillingen.​ Udgivelsen forventes til juni 2017 med forlaget Frydenlund.

KATALOGET/BOGEN TEGNER-100 ÅR I RUSLAND KAN NU KØBES I LANDETS BOGHANDLERE

UNKNOWN LANDSCAPE - NORDKYSTENS KUNST TRIENNALE​

d. 4. Juni til 23. Oktober 2016

Tilrettelagt af KunsthusUdenMure

I forbindelse med den første Kunsttriennale på Nordkysten udstiller kunstnerne Lilibeth Cuenca Rasmussen, Jytte Rex, Katja Bjørn og Mirjam Thomann værker på Tegners Museum. Værkerne vil være at finde både udendørs og indendørs.

Lilibeth Cuenca Rasmussen (DK & RP)

har lavet 2 værker i forbindelse med Triennalen et i en rundkørsel i Gilleleje og et i det 8-kantede midterrum på Tegners Museum. Begge værker har kroppen som omdrejningspunkt. Værket Body Compositions på Tegners Museum er et krops og interaktivt lydværk, der består af 7 lydsøjler, hvor man skal placere sine fingre i søjlen hvorefter lyden af ens puls bliver transmitteret ud i rummet. Man kan gøre det samtidig 7 personer af gangen og danne en meget stor "krops" lyd i rummet.

Læs mere om Lilibeth Cuenca Rasmussen her

Jytte Rex​ (dk)

udstiller 2 steder i Triennalen: Esrum Kloster & Møllegård og Tegners Museum. Her fremtræder - gennem tre forskellige kvinder​ - nogle tågede konturer af et UKENDT LANDSKAB, så at sige "under jorden", Women Underground: dels en dronning gravsat foran højalteret i den nu nedrevne kirke på Esrum Kloster, dels en ung kvinde, som var kommet "i ulykke" og blev dømt til døden ved halshugning. Den tredje kvinde fremstår som relief i et gravmæle på Tegners Museum, hvor hun er skildret halvvejs på vej ind i stenen.

Gravmonumentet rummer en fascinerende brudfalde mellem skikkelsen og dens måde at folde sig ind i materialet på. Selve mødestedet mellem kroppen, der allerede er halvvejs borte fra denne verden, og stenen eller marmor'et som kroppen er på vej ind i. Mødestedet bliver et berøringspunkt, en membran mellem liv og død. Det ukendt kigger på os fra mørket.

Jytte Rex's inspiration i Moders Gravmæle munder ud i forestillingen om det som sker i Tegners værk. Med en transparent religiøs suggestion, der afslører en skygge af de mennesker, der kan bevæge sig rundt om værket og bag skærmen, og fotografier af døde - eller er de levende? - er Jytte Rexs værk på Tegners Museum en tankevækkende og smuk installation.

Læs mere om Jytte Rex her

Katja B jørn (dk)

Udstiller med 4 værker på Triennalen: et i Statueparken på Tegnes Museum, et i haven ved Munkeruphus, et på Esrum Kloster &​ Møllegaard og et i kunstneren Gerda Thune Andersens have ved Kjædemosehus. Alle værkerne samles under overskriften, Under Overfladen, og trækker tematiske linjer mellem hinanden. Katja Bjørn arbejder med stedernes kulturelle og naturlige historie, og forsøger at åbne deres ukendte landskaber ved at gribe og italesætte de u-fortalte historier, der ikke fortælles af regionens nationale og globale omdømme, og dermed vende vrangen ud på det selvfølgelige, det kendt. Hun udhæver det skjulte og lader det kommunikere sin egen stille autoritet ud i landskabet. Det uforudsigelige trækkes frem fra den globale histories skygge, og udstiller det i al dets feminine skrøbelighed.

Under overfladen – Tilbagetrækning

Værket ”Under overfladen – Tilbagetrækning” er inspireret af Tegners Gravmæle over kunstnerens mor, og afbilder en kvinde i en dynamisk forsvinden, en krop, der roterer om sig selv på grænsen af det synlige og det usynlige. Det er en udforskning af den dobbelte moderlige smerte. Den stationære materialitet fra Tegners øvrige værker kontrasteres med det bløde, undseligt moderlige fra gravmælet, mens kvinden evindeligt forsvinder og genkommer i en evindelig, nærmest skulpturel cyklus af genfødsler. Installationen vil have omrids som et ’halvt bed’, være nedsunket i jorden så beskueren kigger ned i det, og trække tematisk på det underjordiske, det naturligt cykliske og det tilbagetrukne.

Værket kan ses i Statueparken under træet foran museet.

Læse mere om Katja Bjørn her

Mirjam Thomann (DE)

udstiller 3 værker Lean In 1-3 i forbindelse med Triennalen. Et ved Nakkehoved Fyr, et ved Munkeruphus og et i Statueparken ved Tegners Museum.

De kødfarvede stålkonstruktioner er lavet af præfabrikerende støtteskinner, som normalt opsættes på offentlige steder som busstoppesteder, togstationer og ventesale. Ligesom bænke er de en del af bymiljøet, men de udsender i endnu højere grad et signal om, at man er på vej - at man er i bevægelse. Støtteskinner er ikke beregnet til, at man skal opholde sig længere tid op ad dem - kun at man kan få en kort pause og slappe lidt af, mens man venter. Når de er flyttet ud af det offentlige rum - det rum, som de ellers er designet til at være en del af - er deres primære raison d'être væk og de bliver transformeret til en genstand uden et bestemt formål. Uden for byens rum bliver de således primært til en slags forgrund for de nye omgivelser, de står i, imens de samtidig også kommer til at agere som baggrunde for den selvsamme, nye lokation.

Uanset hvad, så bør det besøgende på Triennalen lade sig inspirere af skulpturerne til at dvæle på stedet i et stykke tid. Den enkelte skulptur er placeret for at fremhæve en særlig udsigt - om det så er til et specifikt punkt i landskabet, til en arkitektonisk seværdighed eller til et kunstværk. Og til de besøgende, som er rygere, er der på stålkonstruktionen monteret små askebægre.

Læs mere om Mirjam Thomann her

Triennalen har inviteret 23 danske og udenlandske kunstnere til området for at udstille over hele området. Således er der værker på bla. Gilleleje Havn, Nakkehoved Fyr, Helenekilde, Valby kirke, Esrum Kloster, Munkeruphus og Tegners Museum. Tag en tur rundt og oplev det hele.

Se mere på Triennalens hjemmeside

NCAT.DK

2015

Tegner og kvinderne - set af Suste Bonnen

29.05 – 18.10/2015

Se filmen af Anne Isbak omkring tilblivelsen af udstillingen og Suste Bonnens arbejdsproces her

Se en gennemgang af udstillingen ved museumsdirektør Luise Gomard her

Suste Bonnén er, udover at være en af landets dygtigste fotografer, også billedhugger (Agnete og Havmanden) og derfor er hendes tilgang til Rudolph Tegners værker helt særlig, da hun både betragter med fotografens refererende øjne og billedhuggerens blik for detaljer og form. Fokus rettes mod skulpturerne fra årene omkring 1915 hvor Rudolph Tegner virkede. Det er især i de værker hvor Tegners holdning til forholdet mellem kønnene skinner igennem.

Suste Bonnén arbejder med fotografier af modeller der citerer Tegners skulpturers positurer, men i hendes fotografier går fortolkningen videre og danner nye sensuelle værker og indimellem magiske drømmende værker. Lyset spiller en stor rolle for værkernes fremtoning. I sammensmeltningen af de gammelkendte positurer og Suste Bonnéns bløde linse og smukke lys fremkommer de smukkeste fotografiske værker af menneskekroppen.

Udstillingen vises i 2015, da det er 100-året for kvinders stemmeret. Koblingen mellem 100-året og Rudolph Tegners kvinder er relevant, da det netop er i årene omkring 1911-1915, der kan aflæses en ændring i Tegners fremstilling af kvinder fra, groft sagt, at være distraherende elementer for mænd med deres fødte kald til tankevirksomhed, til at være selvstændige individer som hviler i sig selv og respekteres.

Hans kvindeskildringer afspejler på den måde tidsånden omkring indførelsen af kvindernes stemmeret.

Kataloget indeholder tekster om udstillingen, Suste Bonnén og om Tegner og hans forhold til kvinder og endeligt historien om den søn Tegner fik før han indgik i ægteskab med Elna. Bidragene er skrevet af kunsthistoriker & phd Tove Thage, kunstneren selv, Suste Bonnén, og museumsdirektør Luise Gomard.

Kataloget er udsolgt.

2014

Skulpturens teknik fra studie til skulptur

Ved at følge dette link kan du læse mere om teknik og skulpturer

Har du styr på hvordan man hugger en skulptur i marmor? Eller hvordan man støber en skulptur i bronze? Eller om der er noget under leret?


Hvis du har, kan du nøjes med at nyde Rudolph Tegners skulpturer og gå en tur i parken. Skulle du derimod have lyst til at få styr på det eller lige opfriske din viden, vil der være god information at hente både for voksne og børn. Udstillingen viser hvordan billedhuggere og andre fagfolk arbejder med materialerne: ler, gips, bronze og marmor.

Det er meget forskelligt hvordan kunstnere dykker ned i de forskellige processer. Nogle har værksteder som udfører værkerne efter tegnede skitser, andre opbygger deres værker ved at bearbejde leret eller direkte i gips. Nogle har selv hugget deres marmorskulpturer mens andre aldrig har prøvet det og alligevel har lavet værker i marmor.

Som en særlig hyldest til Tegners proces vises flere af hans skitser i ler og/eller gips ved originalerne på museet og giver lejlighed til at betragte dem i forhold til de færdige værker. På den måde ses hvordan Rudolph Tegner arbejdede med sine værker.

Udstillingen sker i samarbejde med tidliger bygningsrådgiver Ole Willerup og Rudolph Tegners Museum & Statuepark. Tak til kunstner Pontus Kjerrman,​billedhugger Hans Pauli,​Flemming Brian Nielsen Stenhuggeri,​billedhugger Søren West og​ Skulpturstøberiet ved Jørn Svendsen for udlån og vidensdeling. Tak til fotograf Henrik Sylvest.

2013

NO MANS LAND... 16.04-20.10

Se udsendelse fra TVLorry om udstillingen her

Åbningstale ved tidligere rektor ved Det Kongelige Kunstakademis og ph.d. Else Marie Buckdals her

KATALOGET (DK/Eng):

Forord ved Luise Gomard og Helle Brendstrup her

Artikel "Mellem Muskelsvulmende mænd og erotiserede Kvinder"

af Lisbeth Bonde her

Gerda Thune Andersen her

Bodil Brems her

Anja Franke her

Hjördis Haack her

Nina Maria Kleivan her

Pernelle Maegaard her

Nina Maria Kleivan & Pernelle Maegaard her

Marit Benthe Norheim her

Vicky Steptoe her

Udstillingen var støttet af:

Knud Højgaards Fond

Beckett Fonden

KunsthusUdenMures sponsorer Gilleleje Brugsforening og Nord-Sjællands Erhvervsskole

Kunstnerstøtte til Gerda Thune Andersen, Nina Maria Kleivan og Pernelle Maegaards projekter af Velux Fonden og Statens Kunstråd​

Billedkunstnerne Gerda Thune Andersen, Bodil Brems, Anja Franke, Hjördis Haack, Nina Maria Kleivan, Pernelle Maegaard, Marit Benthe Norheim, Vicky Steptoe er inviterede til at lave en udstilling af individuelle arbejder, der relaterer sig til Rudolph Tegner og hans værk. Kunstnergruppen repræsenterer de nordiske lande.


Udstillingens sigte er, at kunstnerne tager udgangspunkt i Rudoph Tegner og hans værker og fortolker/bearbejder disse set ud fra egne præmisser. Værkerne er derfor lavet med henblik på denne udstilling og åbner en dialog mellem nutiden og den faste samling på museet. Formsproget spænder over broderi, skulptur, videokunst, installation, fotografi og skyggeteater.

Udstillingens idé er, at give kunstnerne mulighed for at lade sig inspirere af Rudolph Tegners liv og værk og visualisere dette i nutidige fortællinger, hvor de menneskelige dilemmaer lader den indre virkelighed komme til syne. At lade det ske i sammenstød mellem det synlige og det usynlige, hvor både ideen og dens konkrete udformning anvendes som temaer i de nye værker.

De kvindelige kunstnere tager desuden udfordringen op, der ligger i selve den kønsmæssige forskel ved at udfordre Rudolph Tegners voldsomme dominante maskuline univers. De forholder sig til den nordiske patos, som den ligeledes kommer til udtryk hos Gustav Vigeland og Carl Milles, Rudolph Tegners nordiske samtidige.

Tekst til kataloget skrives af kunstanmelder ved Weekendavisen, Lisbeth Bonde.

Billedhugger Gerda Thune Andersen har kurateret gruppens sammensætning.
Udstillingen sker i samarbejde med KunsthusUdenMure og Rudolph Tegners Museum & Statuepark.

​2012

Gensynets glæde

Teksten omkring udstillingen kan læses her og katalogdelen her

Rudolph Tegners sene ekspressionistiske malerier

Se tv-udsendelse fra udstillingen her

2011

EN PASSION FOR GRØNLAND

Per Kirkeby, Johannes Achton Friis og Aage Bertelsen Se kataloget her

2010

Omkring elna

Teksten omkring udstillingen kan læses her

2009

Fra gulv til loft

2008

Tegner set med nye øjne

- udstillingen I et brøkdel af et sekund

- udstillingen rudolph tegner som vitalist

I en brøkdel af et sekund - en foto udstilling af kenneth møller som med stærke detalje fotografier fokuserer på tegners skulpturer.

Rudolph tegner som vitalist er en plancheudstilling der forklarer Rudolph Tegners værker fra et vitalistisk synspunkt.

2007

Tegner og Kunstnerne omkring Boulevard Aragó 65​

Udstilling med værker af J.F. Willumsen, Niels Hansen Jacobsen, Jens Lund og Johannes Holbæk

​2006

Tegner og mytologien​

2005

MOD LYSET - Tegners Liv og Værk

En biografisk udstilling

2004

Malerierne

Et udvalg af Rudolph Tegners malerier

Museets åbningstider

Statueparken er åben hele året

15. april - 31. maj​            tirsdag - søndag kl. 12-17

juni, juli & august             tirsdag - søndag kl. 11-18

​sept. til 21. okt.                tirsdag - søndag kl. 12-17

​       ​

Bliv medlem af TegnersVenner

Presseinfo

Kontakt vedr. presse til Luise Gomard

Email: gomard@rudolphtegner.dk

Pressefoto kan hentes her

Må kun benyttes til presse og fotograf skal krediteres hvis navn anført

fb-f-logo-blue-29     instagram_icon_25px     trip_logo

nyhedsbrev

Tilmeld dig Tegners Museums nyhedsbrev

Rudolph Tegners Museum & Statuepark

Museumsvej​ 19, 3120 Dronningmølle - Cvr. nr. 10153948

telefon +45 49719177 - email: museum@rudolphtegner.dk